Αθλητικός Σύλλογος ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας

 ΙΟΥΝΙΟΣ 1948: Ένα λαμπρό ορόσημο στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα. Είναι η εποχή που μερικοί ηρωικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο ΑΠΟΕΛ δεν ανέχθηκαν τον εξευτελισμό και προχώρησαν με μερικούς άλλους δημοκρατικούς ανθρώπους στην ίδρυση της Ομόνοιας, ενός σωματείου που έμελλε να εξελιχθεί και να γίνει απο τα μεγαλύτερα της Κύπρου.

Ολόκληρο το 1948 ήταν το έτος αθλητικών ανακατατάξεων στην Κύπρο. Ήταν η χρονιά που η ίδρυση νέων σωματείων έγινε κάτι περισσότερο απο αναγκαία.

Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό, κατά τρόπο μάλιστα παράδοξο και αψυχολόγητο.
Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού απο τους «αθλητικούς εκείνους παράγοντες» οι περισσότεροι των οποίων ασχολούνταν με την πολιτική «!», είχε σαν στόχο την υποταγή των προοδευτικών αθλητών, με την καταπάτηση της αξιοπρέπειας τους, η ακόμη και την εκδίωξη τους απο τα διάφορα σωματεία.
Ζήτησαν απο τους αθλούμενους αυτοί οι... «αθλητικοί παράγοντες» να υπογράψουν δηλώσεις αποκήρυξης των αρχών τους, εγκατάλειψης της Ζήτησαν απο τους αθλούμενους αυτοί οι... «αθλητικοί παράγοντες» να δημοκρατικής ιδεολογίας τους και πλήρους υποταγής.
Ο εκβιασμός τους φανερός. Η αθλητική ιδέα επλήττετο καίρια και ανεπανόρθωτα. Αυτοί που ασχολούνταν με τον αθλητισμό για δικούς τους σκοπούς, παρέσυραν και τους άλλους που ουσιαστικά δεν ήθελαν την πολιτικοποίηση του αθλητισμού, σε μια προσπάθεια κακοποίησης και καταστροφής των αθλητικών αξιών.

Η προσπάθεια τους όμως απέτυχε παταγωδώς.
Οι περισσότεροι απο τους προοδευτικούς αθλητές και ποδοσφαιριστές δεν υπόκυψαν στον εκβιασμό. Με περηφάνια, θάρρος και γενναιότητα δεν υπόγραψαν τις «δηλώσεις», με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και να αποχωρήσουν απο τα σωματεία.
Μεσα απο αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκε η ανάγκη για ίδρυση νέων σωματείων, τα οποία θα εξασφάλιζαν στους αθλητές τους καθαρά αθλητικές συνθήκες άθλησης.
 Έτσι βλέπουμε τον Φεβρουάριο του 1948 να ιδρύεται η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή, τον Μάϊο ο Ορφέας και τον Ιούνιο η Ομόνοια.
Από την χρονιά εκείνη, η Ομόνοια είναι χωρίς αμφιβολία, ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού μέχρι τώρα έχει στο ενεργητικό της 20 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα και  15 ασπίδες. Διατηρούμε ρεκόρ στις κατακτήσεις νταμπλ (5) το 1972, 1974, 1981, 1982 και 1983). Επίσης  έχουμε αναγνωριστεί από την ΚΟΠ, ως η κορυφαία ομάδα του 20ου αιώνα. 

Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από οποιαδήποτε άλλη Κυπριακή ομάδα,  ενώ στην ευρωπαϊκή της πορεία, έχει πετύχει μερικές τεράστιες επιτυχίες. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά:
OMONOIA-AJAX                                        4-0    1979
OMONOIA-CSKA SOFIA                          4-1    1983
OMONOIA-DYNAMO BUCHAREST       2-1    1984
AEK ΑΘΗΝΩΝ-OMONOIA                       0-1     2008
Η Ομόνοια έχει σημειώσει και άλλα πολλά επιτεύγματα από στατιστικής πλευράς, όπως:
  • Μεγαλύτερη νίκη: 11-0 vs Δόξα Κατωκοπιάς , 17 Ιανουαρίου 2004
  • Μεγαλύτερη  Ευρωπαϊκή νίκη: 6-1 vs Red Boys Differdange, , Α’ Γύρο, 3 Οκτωβρίου 1979
  • Μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών (3 για κάθε νίκη): 67 τη περίοδο 1998-99
  • Καλύτερη επιθετική γραμμή: 91 γκολ τη περίοδο 1960-61
  • Διατήρηση αήττητου: 46 αγώνες, στο διάστημα 29 Ιανουαρίου 1984 - 14 Δεκεμβρίου 1985 
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες που έχουν γίνει ποσοστό του 38% του Κυπριακού πληθυσμού είναι υποστηρικτές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.  Οι  φίλαθλοι μας φημίζονται για την αφοσίωση τους , τη μαζική τους παρουσία στα γήπεδα εντός και εκτός συνόρων, αλλά και για τη θέρμη τους στις εκδηλώσεις υποστήριξης της ομάδας. Κάθε χρονιά η Ομόνοια αναδεικνύεται πρώτη στη διάθεση εισιτηρίων στα εντός έδρας παιχνίδια, με αισθητή διαφορά από τη δεύτερη ομάδα. Μάλιστα έχει δημιουργήσει ένα ασύλληπτο ρεκόρ, όταν τη περίοδο 2003-2004 διέθεσε σε 13 αγώνες,  143, 033 εισιτήρια.  Η ΟΜΟΝΟΙΑ αγωνίζεται στο στάδιο ΓΣΠ, χωρητικότητας 21,759 θέσεων. Τα χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το  λευκό και έχει ως έμβλημα της  το τριφύλλι.



OMONOIA δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Ο σύλλογος μας διατηρεί τμήματα στο μπάσκετ, τη πετόσφαιρα το φούτσαλ και τη ποδηλασία.  Η ομάδα Φούτσαλ κατέκτησε το πρωτάθλημα 2008-09 και προκρίθηκε μέχρι και το κεντρικό γύρο στο κύπελλο πρωταθλητριών. Στη πετόσφαιρα έχουμε κατακτήσει 2 φορές το κύπελλο.

Site Search